Egypt’s National Cancer Institute (NCI) has unveiled plans for their new medical campus outside Cairo, designed by Skidmore, Owings & Merrill (SOM). The nine-million-square-foot campus design comprises a system of functional modules separated by landscaped courtyards and connected by visitor and staff circulation areas. The complex, expected to break ground by the end of 2015, is targeting LEED Gold.


SOM, Egypt’s National Cancer Institute (NCI), medical reseach, Cairo, Egypt, vernacular architecture, courtyard, LEED Gold, LEED certification, green building, medical campus

The new campus will provide space for cancer research and education, bringing health services to 1.7 million patients per year. It will combine a 1000-bed teaching hospital with an outpatient center, while offering spaces for training, research, conferences and accommodation for both residents and students.

Related: SOM reveals design for new sustainable capital city in Egypt

The complex will be located on a 35-acre site west of central Cairo and will comprise several functional modules connected with courtyards. The design tries to reconcile modern and vernacular attitudes in designing medical and healthcare facilities and institutes. The modules are clad in stone, which conveys strength, while the courtyards feature elements built upon local tradition. Circulation routes are enveloped in glass and complement the stone surfaces and traditional patterns with a touch of modernity.

+ Skidmore, Owings & Merrill (SOM)