SOM, Tianjin, tianin High Speed Rail Station, high speed rail, green transportation, tianjin station, green design, eco design, sustainable design, green architecture, sustainable architecture, skidmore owings and merrill, tianjin architecture, green building

The station will be located within the new mixed-use Tanggu District of Tianjin City, to the east of Beijing. The center of SOM‘s design is a latticed roof that appears to flow right into the beautifully manicured greenery of the surrounding park. The special roof was developed to be economical, lightweight and uniquely efficient with parabolic trusses distributing loads evenly across the surface of the building.

Since the station’s platform level is located 21 meters below the ground, SOM opted to save energy on lighting by using skylights in the roof. Made of glass and steel and fitted with louvers, the skylights are angled to limit direct sunlight during summer months (cutting air conditioning energy) and bring in daylight during the winter. In addition to the use of natural light, the station and park incorporate other sustainable strategies such as a ground-source heat pump, thermal chimneys, and bioswales.