Sono Architects, Mountain-View House, Mountain-View House by Sono Architects, Zilberstube, natural materials, Austrian Alps, panoramic views, gabled, gabled roofs, glazed end wall, Austria

Located over 880 meters above sea level, the Mountain-View House is situated in a small Austrian village connected with Kitzbuehel, a region famous for skiing. SoNo Architects created the stepped house design to mitigate the site’s steep slope and follow the natural terrain. The house mimics the shapes of the surrounding mountains with its stacked form and angular rooflines.

Natural materials clad the exterior and interiors. In contrast to the facade’s dark stained wood, the interiors are covered with warm-toned wood surfaces that give the rooms a welcoming atmosphere. The occupants enter the home on the street side from the top-most level. The second floor, located below, is divided into an open-plan kitchen and dining room to the left, and a large private bedroom to the right. Both rooms are faced with large glazed end walls that overlook views of the Alps.

Related: Pine-clad V Lodge is a bold, minimalist retreat nestled within the Norwegian landscape

The lowest level has a darker color palette and is designed as a traditional ‘Zilberstube,’ a room dedicated to celebrations and gatherings. The floor also contains a wine cellar, guest bedrooms, fitness center, and access to an outside terrace. Outdoor living spaces include garden spaces and leisure areas with a sauna and jacuzzi that are carefully placed to follow the natural topography, maximize views of the Alps, and maintain privacy.

+ SoNo Architects

Images © Matevž Paternoster