Nicole Jewell

Sophisticated Beach-Inspired Extension Brings Summer to an Aging Victorian Home in London

by , 02/12/14
filed under: Architecture, Urban design

Hayhurst and Co., Hampstead Beach House, London renovation, architecture, beach inspired renovation, urban design, larch cladding, victorian home renovation, London Borough of Camden

Although the UK is currently in the midst of unusually harsh winter weather, London-based architects Hayhurst and Co. have managed to bring a bit of summertime ambience to one lucky London resident. The British architects have added a beach house-inspired extension onto a private traditional brick Victorian terrace home, adding a sophisticated, airy exterior as well as much-needed additional interior space. The new renovation, now referred to as the Hampstead Beach House, is clad with white-stained larch that wraps around the new addition, giving the home a fresh summery makeover.



Hayhurst and Co., Hampstead Beach House, London renovation, architecture, beach inspired renovation, urban design, larch cladding, victorian home renovation, London Borough of Camden

The home, which was originally a large four storey Victorian building, was split into two maisonettes during the 1970′s with a brickwork extension to the ground floor. This extension gave the individual properties more space, but reduced the amount of natural light on the interior. The latest renovation by Hayhurst and Co. reorganized what was formerly a depressing drab space into a luminous home with a new facade and even more space.

The architects chose to use the white-stained larch panels in order to emit a refreshingly stark contrast to the historic brick. For a cohesive look, the white panels were also used for the exterior as well as the window shutters, storage areas and outdoor benches and planting beds. Pale concrete tiles line the flooring, which continues from the interior to the outside patio, seamlessly melding the two spaces together and creating an inviting and playful entrance through a pair of large glass doors. On the interior, the same larch panels cover the kitchen cupboards.

According to the architects, the use of this singular material created a “carpet” effect that runs throughout the home and was key to the modern home renovation process. They explain that this feature was intended to pull “the organisation of the internal and external areas together”.

+ Hayhurst and Co.

Via Dezeen

Photography by Kilian O’Sullivan

Related Posts

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >