Gallery: Southlands Residence Deftly Straddles an Urban Oasis in Vancou...

 
The home is designed to carefully fit in and connect with its environment.

The heavily vegetated corner site is cut in half by a year-round freshwater stream that flows through a lush rocky basin. DIALOG‘s Vancouver office designed the new home to take advantage of the previous home’s original footings and columns, but improved the design to take better advantage of the stunning natural wonder. The two-story home is built from concrete, glass and wood with ample outdoor living space that expands into the riparian zone. The main floor features a bedroom, an ensuite bathroom, living room, kitchen, dining room, and a powder room, while the upstairs has the living room, a spa bathroom, the laundry room and garden storage.

Glass walls slide open to connect with the surrounding environment and fresh breezes. The home enjoys a plentiful supply of natural illumination with the help of large skylights that let light pour in from above to make the home feel even more spacious and bright. Concrete floors with radiant floor heating provide thermal mass and energy efficient climate control. Outdoor landscaping is filled with bamboo, rhododendrons, and Japanese maples along with other strategies to preserve and protect the natural stream.

+ DIALOG

Images © Kristopher Grunert

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >
Federated Media Publishing - Home