Azkoitia station extension, Estudio Beldarrain, reused railway sleepers, reused materials, wooden facade, wooden architecture, Spain, extension, terrace, natural materials, green architecture

The architects covered the extension in wooden railway sleepers as if the tracks that once ran near the station were dismantled and stacked to create a new piece of architecture. Another reason behind the choice of cladding is the fact that, after the railway disappeared, the remaining building felt oddly out of place. By creating a visual connection to its past, the architect managed to root the location into its context and relate the library with the Train’s Boulevard.

Related: Elegant timber extension uses angular volumes to maximize natural light

Azkoitia station extension, Estudio Beldarrain, reused railway sleepers, reused materials, wooden facade, wooden architecture, Spain, extension, terrace, natural materials, green architecture

Irregular, sculptural volume of the structure houses the extension of the library, vertical communication, access, service premises and terraces overlooking the boulevard. “The project is generated from the inside to the outside taking advantage of the flexibility that the during design process allows the irregular geometries,” said the architects.

+ Estudio Beldarrain

Via Archdaily

Photos by Jon Cazenave