- Inhabitat – Sustainable Design Innovation, Eco Architecture, Green Building - http://inhabitat.com -

Spanish Palace’s Contemporary New Wing Sweeps Below Its Green Lawn

Posted By Andrew Michler On January 6, 2011 @ 6:40 pm In Architecture,Green renovation,green roof | 1 Comment

green historic preservation, green historic retrofit, Human Rights Institute, neo-classical residence restoration, Palace at Aiete Park, palace restoration, San Sebastian Palace, Spanish green retrofit

By sweeping underground and opening to the daylight with a angular façade, Isuuru Architects [6] made a workplace and visitor center that does not compete with the original palace’s sensibility. Built in the late 19th century for Spain’s royalty to escape to, the palace served as Dictator Francisco Franco’s summer retreat.  Now home to the Human Rights Institute, the expansion serves to correct not only the condition of the palace, but also the intention.

The subterranean expansion begins below the palace itself and offers office space and connectivity for the Institute’s operation on the first floor. The second floor of the restored [3] palace serves as a public interpretation center, providing space for workshops and displays of the history and role of the facility. green historic preservation, green historic retrofit, Human Rights Institute, neo-classical residence restoration, Palace at Aiete Park, palace restoration, San Sebastian Palace, Spanish green retrofit

An oval light shaft  links the new with old, allowing access to the contemporary workspace below. The addition is covered in a robust green roof [7] that serves as the palace’s front lawn. The opening peeks out well beyond the historic structure with an angular series [8] of glass and support posts. The green glass enhances the visual connection with the larger landscape.

The clean interior is all about contemporary space, made even more pronounced in relation to the neo classic palatial details which were so lovingly restored. A stark white interior in the expansion helps daylight [9] penetrate deeply into the sunken space. The complex becomes a study in relationships of architecture between the centuries and of how to succinctly add high green design to classic buildings.

+ Isuuru Architects [6]

Via Plataforma Arquitectura [10]


Article printed from Inhabitat – Sustainable Design Innovation, Eco Architecture, Green Building: http://inhabitat.com

URL to article: http://inhabitat.com/spanish-palaces-contemporary-new-wing-sweeps-below-its-green-lawn/

URLs in this post:

[1]

: http://inhabitat.com/spanish-palaces-contemporary-new-wing-sweeps-below-its-green-lawn/palace-of-aiete-1/?extend=1

[2]  : http://inhabitat.com/spanish-palaces-contemporary-new-wing-sweeps-below-its-green-lawn/palace-of-aiete-2/?extend=1

[3] enhanced: http://inhabitat.com/category/renovation/

[4] glass pyramid: http://en.wikipedia.org/wiki/Louvre_Pyramid

[5] Capitol Building: http://inhabitat.com/us-congress-to-become-carbon-neutral/

[6] Isuuru Architects: http://www.isuuru.com/

[7] green roof: http://inhabitat.com/category/green-roof/

[8] angular series: http://inhabitat.com/metal-screened-print-studio-is-an-industrial-marvel/

[9] daylight: http://inhabitat.com/category/daylighting/

[10] Plataforma Arquitectura: http://www.plataformaarquitectura.cl/2011/01/05/rehabilitacion-del-palacio-de-aiete-isuuru-arquitectos/

Copyright © 2011 Inhabitat Local - New York. All rights reserved.