Bridgette Meinhold

Spherical iGuzzini Headquarters Shaded by a Massive Prismatic Fabric Screen

by , 06/22/11

iGuzzini Headquarters, Mias Arquitectes, Barcelona, shade screen, fabric shade screen, spherical building, eco officePhoto by Adrià Goula

Construction on the 9,000 sq m office space began in 2008 and it is now getting close to completion. A large underground space provides for storage, parking, a showroom, an auditorium and technical services. Above, the roof serves as an exterior technical floor and works like an outdoor showroom. Finally, the slightly deformed sphere with a bulge on the south serves as the office space. Inside, a large central void built from a single column forms the spine of the building from which all floors radiate out.

Natural daylight pours in through the central void as well as the exterior spherical walls providing greater control over the amount of energy used. The exterior of the building is surrounded by an exo skeleton frame and on this, a large fabric shade screen has been installed on most of the exterior to minimize solar heat gain. This protects the interior office space from glare and overheating and improves the interior light quality for an improved showroom experience.

+ MiAS Arquitectes

Via Plataforma Arquitectura

Lead photo by Adrià Goula

Related Posts

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


  • Read Inhabitat

  • Search Categories

  • Recent Posts

  • Recent Comments

  • Browse by Keyword

get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >