eco design, green design, sustainable design, prefab housing, prefabricated housing, salam centre, sudan, tam architects, shipping container, container houses, shipping container architecture

Designed by Italian firm, Tam Architecture, the idea for the complex was conceived when the architects noticed the leftover containers lying around the construction site and wanted to reuse them. Using them to provide the international staff of the cardiac center with a place to stay seemed like the perfect opportunity. The housing units are 20 sqm and consist of a bedroom, a bathroom and a small veranda on the court side. There is also a cafeteria which is made out of smaller 7 ft x 40 ft containers.

In addition to being fabricated out of shipping containers that were already at the site (no extra fuel costs or shipping emissions!), Tam took extra measures to make the complex energy-efficient. The containers are insulated with a layer system: 5 cm insulating panels on the inside and a second insulated roof and a bamboo brise soleil panel system on the outside, meaning that the sun’s rays never make contact with the containers. Solar panels supply hot water for the compound and an air conditioning system that utilizes photovoltaic panels and chilling machines has been tested for the complex.

+ Tam Architecture

Via Designboom