Mark Boyer

Stanford Breaks Ground on Rammed Earth Windhover Contemplative Center

by , 08/12/13



Windhover Contemplative Center, Stanford University, Nathan Oliveira, rammed earth, meditation center

The Windhover Contemplative Center will be a meditation center that is intended for spiritual retreat on the Stanford University campus. Artist Nathan Oliveira, who died in 2010, had a dream of building a quiet space where people could quietly meditate while looking at his paintings of birds in flight. Now, the Oliveira’s vision is finally taking shape. Adlin Darling Design took inspiration from Oliveira’s Windhover paintings for the design of the building, and five of Oliveira’s large paintings will be hung on the walls. Due to the building’s large walls of glass, visitors will be able to view the paintings both inside and outside the new center.

As visitors enter the building, they will pass through a long garden that is separated from its surroundings by a long stand of bamboo, which provides a physical barrier between the meditative space and the outside world. The project will be constructed with rammed earth walls, which will add to the building’s natural, sensory experience. Andrea Cochran Landscape Architecture will be collaborating with Adlin Darling to design the new center’s exterior spaces. Construction on the new meditation center began this week, and work is expected to be completed in spring 2014.

+ Aidlin Darling Design

Via WAN

Related Posts

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


1 Comment

  1. painter November 7, 2013 at 11:34 am

    one of these in every 20 acres please

get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >