Utsikten by Code Arkitektur, Utsikten in Norway, Utsikten Gaular mountain, solar-powered viewpoint, concrete viewpoint

Utsikten—Norwegian for “The View”—is located near the top of Gaular Mountain following an ascent of hairpin bends. The viewpoint was constructed almost entirely of concrete with an 80-centimeter-thick platform and raised, wing-like corners that point towards the north, south, and west. “Each corner is shaped specifically in relation to the landscape and to different use,” write the architects. “It has been an object to create a shape that stimulates physical movement, and also can work as an arena for cultural events.” Solar panels that provide all the necessary energy for the platform are installed on the west corner.

Utsikten by Code Arkitektur, Utsikten in Norway, Utsikten Gaular mountain, solar-powered viewpoint, concrete viewpoint

Related: Giant timber periscope tower offers lakeside views to everyone — even those with disabilities

Given the remote and challenging location, Utsikten was meticulously designed with physical and computer models before it was installed in phases. The finished platform creates a clean and precise shape in the landscape that will gradually soften over time as the concrete weathers and natural vegetation grows along the sides. Rails made from thick steel pipes and inconspicuous nets have been installed for safety. Seats are carved into the upturned wings. A small bathroom is tucked below.

+ Code Arkitektur

Via ArchDaily

Images by Jiri Havran