Bridgette Meinhold

Stefan Eberstadt's Rucksak House Provides Instant Space & Light For a Cramped Apartment

by , 07/09/12

Rucksack House, Stefan Eberstadt, backpack house, add on room, parasitic architecture, mobile architecture

Rucksack House is perched on the edge of both sculpture and architecture as well as on the side of a building. Eberstadt’s add-on room is constructed of a welded steel cage with a light birch veneered plywood interior cladding. The outside is clad with exterior grade plywood with an absorbent resin surface punctuated by plexiglas inserts. The room is suspended from steel cables that are anchored to the roof or to the facade of the existing building. Entrance to the room is gained via an existing window, and once inside, it is spacious and naturally daylit.

With 9 sq meters (97 sq ft) of space, the Rucksack House is open and can be used for a variety of activities like an extra bedroom, studio space or a living area. Built-in furniture makes the space more usable, but still open. Sections of the walls unfold, with the help of hidden magnets, into a desk, shelves, and a platform for reading or sleeping. The entire box is mobile and can move as the resident does to the next dwelling providing instant add-on space. In 2004, the Rucksack House was in Leipzig, then in Cologne in 2005 and then moved to Bamberg in 2011.

+ Rucksack House on Convertible City

Via Dornob

Images Courtesy of Stefan Eberstadt

Related Posts

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


  • Read Inhabitat

  • Search Categories

  • Recent Posts

  • Recent Comments

  • Browse by Keyword

get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >
What are you looking for? (Solar, HVAC, etc.)
Where are you located?