Steven Hall Architects, Steven Hall, Qingdao Culture and Art Center, Steven Hall China, China architectural competition, China museums, sustainable buildings China, museum complex Qingdao

Steven Holl Architects‘ 2 million square meter proposal for the Culture and Art Center of Qingdao City features gallery spaces and public routes that connect all aspects of the landscape and create a high degree of porosity. This facilitates natural ventilation and daylighting and establishes small landscapes and “art islands” within the site. A large central courtyard dominates the complex and overlooks a large water garden. The stained concrete undersides of the “light loops” disappear at night, making the rich polychrome colored galleries appear to float.

Steven Hall Architects, Steven Hall, Qingdao Culture and Art Center, Steven Hall China, China architectural competition, China museums, sustainable buildings China, museum complex Qingdao

The project deploys various clean technologies – photovoltaic cells placed between the skylights on the light loop provide 80% of the building’s electrical needs. About 480 geothermal wells are used for heating and cooling. The entire complex sits over reflecting ponds with recycled water, while the galleries receive natural lighting that is controlled by 20% screens with blackout options.

+ Steven Hall Architects

Via Dezeen