Bridgette Meinhold

Steven Holl's Modern Art Museum is a Luminous Iceberg

by , 07/19/10

steven holl, bloch building, green design, daylighting, nelson-atkins museum of arts

Additional green design strategies include the extension of the sculpture garden onto the roof to create a green roof for improved insulation and stormwater infiltration, as well as a structural concept created by Holl called the “Breathing Ts”, which serve as ducts for light as well as ventilation. During the winter, air is warmed and directed into rooms, and during the summer hot air is exhausted out. A computer precisely controls the interior climate for individual exhibits, and a translucent insulating material embedded in the glass cavities of the Ts helps control the light. The building itself is a work of art that matches the caliber of the exhibits held inside.

+ Steven Holl Architects

+ Nelson-Atkins Museum of Art

Related Posts

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


4 Comments

  1. tomfrazee May 12, 2011 at 4:30 pm

    A friend, Dan, and I brainstormed brick shaped plastic bottles, interlocking (tongue & groove), to reduce waste, offer free building blocks, reducing amount of space taken for storage of normal shaped soap, soda, etc., bottles, in addition to reducing brick production polution. Just fill them with the dirt under your feet. Talking the companies into switching to standard sized, interchangable bottles may be slow at the beginning, but, the others would fall ino step, out of goodheartedness, guilt and reason, like people are buying the green over black products..

  2. INHABITAT INTERVIEW: Se... October 18, 2010 at 1:29 am

    [...] working today. His architectural work is widely recognized and covers extensive ground ranging from museums, educational facilities, residences, and much more – but it has been his carefully [...]

  3. Steven Holl Unveils Lig... September 20, 2010 at 7:44 pm

    [...] new studio, teaching and research building. The project focuses on reducing energy use by providing daylight infiltration deep within the building. Recycled glass is used exclusively throughout the entire facade of the [...]

  4. LA County Museum of Art... September 20, 2010 at 1:12 pm

    [...] new Resnick Pavilion is part of a larger redevelopment plan for the art museum called the Transformation. The impressive endeavor includes the neighboring five-story Broad [...]

  • Read Inhabitat

  • Search Categories

  • Recent Posts

  • Recent Comments

  • Browse by Keyword

get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >
Federated Media Publishing - Home