Gallery: Steven Holl’s Sliced Porosity Block Tops Off in Chengdu, China

 
The project is slated to achieve LEED Gold. The building features, amongst many other things, a sizable ground source heat pump consisting of 480 wells to provide heating and cooling for the complex.

The project is slated to achieve LEED Gold. The design includes, amongst many other things, a sizable ground source heat pump consisting of 480 wells to provide heating and cooling for the complex. Sliced Porosity Block is part of a string of large-scale buildings Holl has designed in China, and is an exemplification of his process of creating space that has a narrative of nature, while providing for a pedestrian friendly environment.

The challenge for the project was to scale up while maintaining a public space that did not become overwhelmed by the mass of the development. The fissure like façade, linked by sky bridges and strata like angled elements, reduces the bulk and provides unexpected views as well as a channel for light to enter the interior courtyard.

Famed Chinese poet Du Fu, who spent time in the city in the 8th century, was the touchstone for the inner courtyard’s design. Holl describes the poet’s line,”Time has left stranded in Three Valleys” as the inspiration for the ponds. Filled with reclaimed rainwater and plants, the three ponds also serve as the skylight for the shopping mall below. They also provide a cooling microclimate for vistors, and together with the three surrounding pavilions they become the heart of the complex.

The stairs leading to the plaza are lined in stone and undulate in an expressive fashion, reflecting the non-linear thinking behind Holl’s design approach.

+ Steven Holl Architects

Via Architizer

 

 

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >
Federated Media Publishing - Home