traditional stone house, stone house, Scottland, Stuart Archer and Liz Marinko, green renovation, vernacular architecture, glass architecture, timber, reclaimed stone, reclaimed building materials, granite, glass facade

The house was inspired by the Gaelic word Tor, which describes piles of rock located at the top of a hill. The building references traditional stone architecture and combines it with contemporary materials and forms. The architects inserted glass boxes between the three existing blocks and, thanks to its transparent quality, the addition enhances the visual separation between the stone structures.

They employed local masons and used reclaimed granite and whinstone from original buildings to build the external walls of the replacements. Thanks to the high thermal mass of the walls, the building absorbs and releases heat slowly and maintains even internal temperatures. Local larch was used at the rear and references local agricultural architecture.

Related: 18th Century Stone Cottage Transformed Into Brilliant Pantone 375C Winery

“The cottage and steading reference the traditional local stone vernacular, while the link building is contemporary in form yet deliberately subservient to the other structures,” the architects said.

Besides the usual living spaces and bedroom portion of a family house, the building includes rooms for guests that can be closed off from the rest of the property. The house can be used as a cozy family home as well as a party venue.

Via Dezeen

Photos by David Barbour