LEED Platinum, Forum, The Forum by Studio 804, Studio 804, LEDs, water reclamation, recycled materials, living wall, University of Kansas School of Architecture, architecture student project, design build, motorized dampers, louvers, sun tracking, rooftop weather station, solar panels, jury room

Studio 804 is a yearlong educational opportunity for graduate students entering their final year at the University of Kansas School of Architecture, Design & Planning. Every year, Studio 804 students learn and experience all aspects of the design and build process, from design conception to final construction of a building. The class, which is also a non-for-profit corporation, has thus far completed seven LEED Platinum projects and two Passive House-certified buildings.

LEED Platinum, Forum, The Forum by Studio 804, Studio 804, LEDs, water reclamation, recycled materials, living wall, University of Kansas School of Architecture, architecture student project, design build, motorized dampers, louvers, sun tracking, rooftop weather station, solar panels, jury room

Completed for 2015’s project, the 3,000-square-foot Forum includes a space for student reviews and presentations, as well as an auditorium for lectures and guest speakers. The building is clad in cedar louvers sandwiched between two sheets of insulated glass placed three-and-a-half feet apart. Motorized dampers installed at the top and bottom of the facade brings in fresh air to cool and heat the building. A rooftop weather station with sun tracking controls the position of the louvers.

LEED Platinum, Forum, The Forum by Studio 804, Studio 804, LEDs, water reclamation, recycled materials, living wall, University of Kansas School of Architecture, architecture student project, design build, motorized dampers, louvers, sun tracking, rooftop weather station, solar panels, jury room

Related: PREFAB FRIDAY: Studio 804 Wins Home Of The Year

The elevated glass-enclosed Forum is attached to the existing Marvin Hall building and comprises two main areas: a 121-seat auditorium and a smaller jury room with a pin-up board. A fern-filled living wall lines the back of the auditorium and helps improve indoor air quality and dampen sound. The Forum also includes LEDs, water reclamation, and recycled materials.

+ Studio 804

Via ArchDaily

Images via Studio 804