Woodend House, Studio Osk, Victoria, Australia, thermal gain, passive house, green architecture, passive heating and cooling, ranwater collection, cottage

The house is topped with a gently sloping roof that stretches and distorts to cradle a large terrace. The building comprises two wings—one houses the living spaces, while the other accommodates the sleeping quarters and service areas—that open up to the north and provide views of the surrounding landscape. A structural system of raking rafters establishes rhythm throughout the house, extending and contracting in different areas to provide shading and shelter.

Related: Australia’s first carbon-positive prefab house produces more energy than it consumes

Sustainable systems are incorporated within the design of the house to keep energy use to a minimum. Large operable north-facing windows maximize indirect solar gain in the winter, while small openings on the south and east elevations control direct thermal gain in the summer.

+ Studio Osk

Photos by Ben Hosking