house addition, house renovation, studio prototype, house w, duiven, jeroen steenvoorden, historic house, addition to historic house, wood battens, stained cedar battens, brick facade, privacy, views, daylight, rear garden, outdoor verandah, front porch, new entrance, skylight, pitched roof, mezzanine

Architect Jeroen Steenvoorden drew from the existing structure’s shape as inspiration for the new extension, but used different materials to create a clear contrast between the old and new buildings. The extension is also shifted slightly away from the older house to emphasize the differences between them. The extension’s facade is clad western red cedar strips, while the original building is made of brick. The materials harmonize beautifully, and the two structures are connected by an open living area and adjacent garden. Large windows around the new addition provide a startling amount of natural light, as does a skylight on the upper storey.

Related: Beautiful Wooden Addition Strikes Contrast With an Old Brick House in Belgium

Exaggerated eaves shelter the large veranda that’s connected to the living room, and the stunning rear garden becomes a focal point, since the new structure’s street-facing side is windowless. Floor-to-ceiling windows looking out over that garden allow the interior to be flooded with daylight. Since the interior walls are all very pale, that daylighting adds to the general feeling of clean, crisp airiness within the home.

+ Studio Prototype

Via Dezeen