- Inhabitat – Sustainable Design Innovation, Eco Architecture, Green Building - http://inhabitat.com -

Studiodosi’s Henge Adds a Radical, Modern Look to Leeds City Waterfront

Posted By Harsh Paul On March 10, 2010 @ 5:30 pm In Uncategorized | 1 Comment

The Calls Henge by Studiodosi, sustainable design, green design, green building, sustainable archtiecture, london, uk, geothermal heating and cooling, rainwater recycling

Italian firm Studiodosi [1]’s proposed building for the waterfront in Leeds, UK definitely packs a radical punch with its bright green facade, but its sustainable features are just as notable. Named “The Calls Henge [2],” the design was developed for the 36 Calls competition, which challenged architects to submit proposals for a site by the same address. Situated by the northern bank of the river Aire, the verdant building (which actually looks more like a hedge than a henge) is an eye-popping addition to the area.


The Calls Henge by Studiodosi, sustainable design, green design, green building, sustainable archtiecture, london, uk, geothermal heating and cooling, rainwater recycling

Studiodosi envisioned a six story office building [2] that would rise slightly above the ground to provide 360 square meters of public space as an open area at the bottom of the suspended structure. The eco design would be in the shape of a circular ring coated with ivy plants supported by ceramic claddings and glasses, forming green, see-through walls.

The building will also make the best use of renewable energy [3] and green technology, and will utilize geothermal pumps to aid in heating and cooling, a rainwater collection and storage system, and roof-top solar panels [4] to provide energy for the building. The Henge didn’t make through to the final round of the competition, but the sheer innovation in its design is praiseworthy.

+ Studiodosi [1]

Via designboom [2]


Article printed from Inhabitat – Sustainable Design Innovation, Eco Architecture, Green Building: http://inhabitat.com

URL to article: http://inhabitat.com/studiodosi%e2%80%99s-henge-adds-a-radical-modern-look-to-leeds-city-waterfront/

URLs in this post:

[1] Studiodosi: http://www.studiodosi.it/

[2] The Calls Henge: http://www.designboom.com/weblog/cat/9/view/9291/studiodosi-the-calls-henge.html

[3] renewable energy: http://www.inhabitat.com/energy

[4] solar panels: http://www.inhabitat.com/solar-power

Copyright © 2011 Inhabitat Local - New York. All rights reserved.