Eco design, sustainable design, Studiomama, Stockholm, renovated Medieval home, Minimalist home, renovated historic home

Studiomama began by getting rid of the years of renovations that the apartment in the home endured, including a series of false walls. Once the original framework was left, the architects decided to leave its support beams exposed as a way to pay tribute to the past while creating a modern home. The interior was reworked with natural wood to create an open and airy feel throughout.

Related: Renovated Herbert Art Gallery Fuses Modern with Medieval

The ceilings and exposed original beams were given a coat of whitewashing, which immediately opened up the space. Natural wooden floors also added to the sense of openness and light, as does the addition of floor to ceiling shelving, which morphed to the odd curvature of the dome-like roof. Several skylights were added to bring natural light into the entire spaces.

Modern marble countertops in the kitchen area and bathroom harmonize with the minimalist feel, as do the stark light fixtures. A thin railed mezzanine catwalk was echoed with planks of Douglas Fir, which create a design element, but also serve as a half- wall guarding the staircase. The resulting home fuses the historic shell and shape with a modern interior, creating a peaceful home that reflects the history of the building.

+ Studiomama

Via Gessato Blog