Gerês House, Carvalho Araújo, Portugal, green architecture, concrete house, timber facade, swimming pool, wooden mezzanine, natural light

The architects demolished the existing structure which was vulnerable to landslides and relocated the residence to a lower part of the site. Located 20 miles outside Braga, the house functions as a quiet retreat that allows residents to rediscover the beautiful landscapes of the country’s northwestern district. Various pathways, steps and gravel trails create a dynamic exterior dominated by an outdoor swimming pool.

Related: Low-Impact Island Retreat Provides Protection From the Elements Near Auckland

Gerês House, Carvalho Araújo, Portugal, green architecture, concrete house, timber facade, swimming pool, wooden mezzanine, natural light

The large living room extends onto a terrace with a hot tub, sheltered by the overhang of the timber-clad upper storey. The wooden mezzanine houses the bedroom and bathroom and receive natural light with several hatches etched into the volume. A second en-suite bedroom is located next to the living room.

+ Carvalho Araújo

Via Dezeen

Photos by Hugo Carvalho Araújo