Messner Architects, green renovation, alpine architecture, wooden architecture, natural light, daylighting, storage space, alpine workshop, green design

The architects separated the large hall of the existing structure by introducing two parallel walls, creating three distinct spaces-one storage area in the center and two large workspaces on each side. Each space has access to the second level via narrow staircases. The new design incorporates shelves made from reclaimed materials of the former ground floor which separate the rooms and function as additional storage areas.

Related: Tranquil Swiss Alps Shelter Renovated into a Cozy Solar-Powered Retreat

Three existing windows on the south side and one door on the west facade were replaced by two large openings-light-catchers-that cut through the porch. Besides allowing natural light to floor the room, the openings frame views of the interior and establish an interesting, almost minimalist appearance. The wooden fins extend through the roof to collect daylight and provide shade at the same time.

+ Messner Architects

Via Archdaily

Photos by Meraner & Hauser