Architecture, green design, LEED Gold, Archimania, subterranean atrium, governor's lawn, Tennessee, retrofit, sustainable renovation, Conservation Hall, Nashville, botany, conservation, sustainable design

Placed 25 feet below the front lawn, the oval-shaped courtyard is fully glazed. This allows natural light to penetrate the interior. And with plenty of plants and trees planted inside, Conservation Hall is slightly reminiscent of the Phipps Observatory in Pittsburgh–like a sunken greenhouse.

Related: SHINE’s latest Tec de Monterrey optimizes natural light and ventilation with parametric modeling

In addition to meeting and dining facilities that can accommodate as many as 300 guests, Conservation Hall includes an entry mezzanine, food service components and restrooms. According to the designers, the project has achieved LEED Gold certification from the US Green Building Council. At the time of construction, this project was considered controversial, but a couple of years down the road, no one can argue that the addition has been achieved without detriment to the governor’s mansion.

+ Archimania

Via Plataforma Arquitectura