Suga Architects Office, green roof, kindergarten, nursery, kids pplay area, playground, rooftop garden, vegetable garden, green roof, timber facade, cedar facade, cedar siding, courtyard

The narrow plot forced the architects to create an elongated volume that they decided to top with a vegetable rooftop garden. Its narrow street-facing sides are clad in treated red cedar, while the surfaces around the courtyard are covered with aluminum and zinc alloy called galvalume. The entrance area is located in the center of the curved timber-clad facade, while activity rooms and staff offices occupy opposite sides of the lobby. Most of the volume is designed as the main playroom with a play area and sand pit.

Related: Terraced wooden nursery school brings the Japanese landscape indoors

The overhang provides shade for the kids and “defends kindergarteners from severe sunlight in the summer time”. Children can navigate the entirety of the building and even play on the rooftop garden, looking down to the road and experience the outdoors.

+ Suga Architects Office

Via Dezeen

Photos by Yoshiharu Matsumura