House g, Netherlands green building, Maxwan Architect, Netherlands remodel, daylighitng, natural lighting,

Most of the existing barn was left intact. A swath of roof was removed and replaced by a length of skylights to compensate for the small windows. A soapstone woodstove delineates the living room, and a long counter and simple table makes a kitchen. The beam trusses were stripped of lower supports and structurally beefed up to support a platform laying across the cords.

Upstairs there is a platform retreat with built-in seating and ‘safety’ railing. The stairs leading to the second floor are suspended from a railing, and a couple of key tread cutouts turn steps into seats for reading books from the adjacent library. The changes create a unique minimal retrofit retreat while relieving the owners of the expensive task of gutting a poorly designed house.

+ Maxwan Architects

Via  Blue Ant Studio