LEED-certified building, LEED Platinum, Seattle, Weber Thompson, green renovation, LEED certification, green architecture, reverse-cycle chiller system

The architects expanded on an existing 1916 brick building and renovated it by designing a frame which acts as a neutral foil to the historic masonry. The building’s form promotes natural daylighting and passive cooling by assuming  a compact form that wraps around an open-air courtyard, which extends to an open-air lobby that connects to the pedestrian street. A large exterior stairwell provides a space for interaction and connects different levels of the building.

Related: Embassy of Finland becomes first LEED Platinum-certified embassy in the U.S.

These strategies create a social focal point for the building while eliminating mechanically air conditioned corridors and common areas, promoting through-unit ventilation and allowing operable windows at both ends of most units for daylighting. An innovative, efficient reverse-cycle system is used as a supplemental heating source for domestic water, tapping into the sub-grade parking level’s temperature-stabilized air.

+ Weber Thompson