- Inhabitat – Sustainable Design Innovation, Eco Architecture, Green Building - http://inhabitat.com -

Suoi Re Village Community House in Vietnam Built from Rammed Earth and Bamboo

Posted By Diane Pham On January 12, 2011 @ 7:48 pm In Architecture,Sustainable Building | 4 Comments

Suoi Re Village Community House in Vietnam, vietnam architecture, developing world architecture. bamboo architecture, earth wall architecture, rammed wall architecture, rammed wall construction, bamboo construction, Kiến Việt, green architecture, sustainable architecture, community building, local materials, building locally

Located in Suoi Re, Luong Son, in the Hoa Binh province, the community house was erected against a picturesque scene, leaning against mountains and facing an incredible valley. Contextually aware of its surroundings, as well as the architectural [7] typology of the Kinh and Muong people of the area, the interior of the structure is strikingly modern by comparison.

The overall space is organized in a chain, where the front space is an open courtyard, the main living space lies at the center and consists of connecting two floors. Upstairs one can find a teaching area, library [8] and meeting areas. Overall, open space and programmatic flexibility were the focal points in determining the layout of the floor plan.

Built simply and economically with local materials, the ground floor was constructed with smoother stone, while bamboo [9]doors cover passageways, and a bamboo ceiling warms the space. A rammed-soil wall with heavy stones supports the structure, and the bamboo roof frame has been adorned with dense palm leaves, providing protection from above. Suoi Re Village Community House in Vietnam, vietnam architecture, developing world architecture. bamboo architecture, earth wall architecture, rammed wall architecture, rammed wall construction, bamboo construction, Kiến Việt, green architecture, sustainable architecture, community building, local materials, building locally

A wide, green veranda acts as a green cushion and the ground floor utilizes concave slopes for geothermal heating and cooling – the building can avoid east-north monsoon winds which are dry and cold in the winter, while alternatively taking advantage of east-south winds to cool the interior in the summer. Solar cell, rainwater and geothermal systems are just a few of the initiatives taken to make this an energy [10]efficient design.

In a community where everyone constructs their own home, Kiến Việt [4] is hoping that the community center can be a model of green design that all his neighbors can be inspired by and build upon.

+Kiến Việt [4]

via ArchDaily [11]


Article printed from Inhabitat – Sustainable Design Innovation, Eco Architecture, Green Building: http://inhabitat.com

URL to article: http://inhabitat.com/suoi-re-village-community-house-in-vietnam-features-rammed-earth-and-bamboo/

URLs in this post:

[1]

: http://inhabitat.com/suoi-re-village-community-house-in-vietnam-features-rammed-earth-and-bamboo/lead-4/?extend=1

[2]  : http://inhabitat.com/suoi-re-village-community-house-in-vietnam-features-rammed-earth-and-bamboo/second-pic/?extend=1

[3] Vietnam: http://inhabitat.com/foster-partners-first-project-in-vietnam-breaks-ground/

[4] Kiến Việt: http://arch.kienvietcorp.com/

[5] materials: http://www.inhabitat.com/materials

[6] rainwater: http://www.inhabitat.com/water

[7] architectural: http://www.inhabitat.com/architecture

[8] library: http://inhabitat.com/los-angeles-county-opens-its-first-green-library/

[9] bamboo : http://inhabitat.com/mexico-city-eco-apartments-inspired-by-the-trees-of-the-neighborhood/

[10] energy : http://www.inhabitat.com/energy

[11] ArchDaily: http://www.archdaily.com/102639/suoi-re-village-community-house-ki%E1%BA%BFn-vi%E1%BB%87t/

Copyright © 2011 Inhabitat Local - New York. All rights reserved.