Naturhus, Uppgrenna Nature House, Uppgrenna Naturehus, Greenhouse Living, greenhouse, Frederik Olson, Tailor Made Arkitekter, house within a greenhouse, closed loop water system, graywater, blackwater, greywater, greywater recycling, Uppgrenna Naturehus by Tailor Made Arkitekter, sustainable agriculture

The Uppgrenna Nature House blends contemporary design with traditional Swedish architecture. The building’s gabled shape, simple doors, and earthy red-painted cladding on the structure’s lower half evoke Swedish barns and houses, while the insulating glass shell atop and timber-lined interior design are of a more modern aesthetic. The upper Mediterranean climate greenhouse occupies nearly half the building footprint and contains large planting beds for fruits, flowers, and vegetables; a small pond with a waterfall; and a variety of citrus trees. The lower levels house the dining and meeting facilities, spa treatment rooms, and guest bedrooms.

“The vision is to make a self-sustainable house that produces food, instead of waste,” said lead architect Frederik Olson. “Living in a greenhouse encourages a sustainable and non-toxic lifestyle.” The Uppgrenna Nature House is not hooked up to a sewer system and reuses all of its graywater and blackwater as irrigation in a closed-loop system. Built primarily out of wood and other zero-VOC materials, the well-insulated building maintains a low energy footprint aided by passive solar and natural ventilation.

Related: idA’s Greenhouse Botanical Garden Grueningen is a Parametrically Designed Artificial Forest in Switzerland

The Uppgrenna Nature House opened in June 2015 and is available for event rentals, spa visits, and as short-term accommodation. The kitchen serves vegetarian fare using produce grown in the greenhouse. The project was created in collaboration with Greenhouse Living, a consultancy group that works on developing eco-friendly Naturhus projects.

+ Tailor Made Arkitekter

Via Dezeen

Images via Tailor Made Arkitekter