Juvelen Uppsala 8

Skanska and Utopia Arkitekter designed the six-story-tall Juvelen with an exciting, triangular patterned facade and fragmented windows. The geometric pattern is continued on the public piazza, which will be easily accessible by public transit and offer numerous bicycle facilities such as a green-roofed bicycle parking deck, changing rooms, and lockers. The piazza leads into Juvelen’s ground floor, an area open to the general public that will include a bike repair shop, a restaurant, and an educational sustainability center.

Related: Snøhetta’s New ‘Plus House’ in Norway Will Produce Twice The Energy It Uses

The building will be constructed with a concrete frame and metal rectangular coffers that are then visually split into a complex pattern of irregularly shaped triangles. The triangles are fitted with glazing, solar cells, or gold-colored metal units. The ratio between these three kinds of surfaces varies depending on the direction of the façade and the different sun conditions. Construction is scheduled to begin in early 2015.

+ Skanska

+ Utopia Arkitekter

Via Dezeen

Images via Utopia Arkitekter