Chalmers University of Technology, Swedish architecture, HALO, solar panels roof, passive house, student accomodation, Architecture, nergy efficiency, Sustainable Materials, Solar Decathlon, Renewable Energy,

Measuring 645 sq foot, HALO takes its name and shape from the rainbow-like optical phenomenon around the sun. It was designed with small private rooms and large entertaining areas to shift people away from the growing trend of social isolation. The interiors are made from local wood, following Scandinavian tradition, and some of the transforming furniture can be moved around to create more space.

Its curvy roof is made from monocrystalline silicon photovoltaic solar cells on acrylic covered with a high strength polymer. This was mounted on a thin waterproof polycarbonate membrane and shaped into a canopy with indoor and outdoor spaces. HALO took third place at China’s Solar Decathlon 2013 thanks to its outstanding technology and efficient use of resources.

+ Chalmers University of Technology

Via Plataforma Arquitectura