Christian Kerez, Venice Biennale, Venice Biennale 2016, Swiss pavilion, Switzerland Pavilion, Swiss architecture, Switzerland architecture, temporary pavilion, fiber-cement boards, cave-likeX Zurich, reporting from the front

Kerez’s pavilion is an attempt to think about, construct, and experience architecture differently. This experimental work designed for a specific location and occasion is an autonomous piece that, trying to avoid a conventional design framework, seeks greater innovation. Done to stand only for itself, and not to represent any other work of architecture nor a tendency or any other specific construction or design method, the Swiss pavilion is an abstract experience that boldly stands out from other Biennale participants showcasing conventional models, drawings and photographs.

Related: Thousands of keys strung from blood-red yarn evoke Japan’s Great Tohoku Earthquake

Christian Kerez, Venice Biennale, Venice Biennale 2016, Swiss pavilion, Switzerland Pavilion, Swiss architecture, Switzerland architecture, temporary pavilion, fiber-cement boards, cave-likeX Zurich, reporting from the front

The interior of the artificially formed cloud realized in fiber cement evokes a natural geological structure. In addition to resembling a real cloud, the Swiss pavilion is itself a huge cloud of data – the result of coupling and sequencing craftsmanship and digital processes to create a complex architectonic space.

+ Christian Kerez

+ Venice Biennale

Images via Maria Novozhilova for Inhabitat