Tato Architects, House in Rokko, japan, hill, naturally ventilation, natural light, Architecture, Daylighting, energy efficiency

Tato Architects’ House in Rokko consists of a home and atelier overlooking a beautiful Japanese cityscape. Yo Shimada, a graduate from Kyoto City University of Arts in Environmental Design led the project. Because the site was broad but too steep to bring in heavy machines for driving piles, the home’s foundation was dug manually.

The architects separated daily activities into public and private, activities such as meeting guests, playing music alongside facilities such as bike storage are accommodated on the downstairs glazed floor. While more private spaces are created for the kitchen, bathroom and bedroom upstairs, covered by a corrugated steel shell which blends in with the surrounding houses. Featuring naturally ventilated spaces, a thermal storage system for heating and plenty of natural light, topped off by amazing views allows the House in Rokko to achieve the right balance.

+ Tato Architects

Photo © Kenichi Suzuki