passive design, Japanese design, engawa, natural lighting, shading, green design, eco-design, sustainable design, circular design, International School of Sacred Heart, Tokyo, Japan

The building has no halls and no walls. Rooms are divided by arches and the various classrooms – which branch off from the center – are color-coordinated to help students find their way. Philosophically, this is supposed to represent the notion that there are no borders between people. Environmentally, it ensures a expedient use of limited materials and facilitates great natural ventilation.

Since the building is only temporary, the architect has ensured that all of the pieces can be dismantled and re-used either as is or with different functions such as shelving or storage. Extending off the round roof is a cantilevered section that resembles the Japanese Engawa – a veranda of sorts that provides shading and boosts the building’s overall energy efficiency. We kind of wish this compact little school didn’t have to be temporary.

+ Atelier SNS

Via Arch Daily