natural materials, recycled materials, rainwater harvesting, sustainable design, green design, eco-design, Lupin Research Center, Malik Architecture, India, terra cotta, daylighting, passive cooling, passive heating, energy efficiency

The head of the mandala is comprised of the administrative complex on the top of the hill while the main research center travels from south to north and wraps around a central courtyard. Attracted to the notion that scientists need peaceful and intuitive spaces in which to foster their inner creativity, Malik Architecture added several water features throughout the campus. These also serve to harvest and circulate water and have been positioned so that wind drafts will wash over them to create a cooling effect.

Apart from the laboratory which has to be kept consistently cool, most of the rooms are naturally ventilated and stay cool thanks to their North/East orientation. Perhaps the most impressive feat is the way light is harvested, particularly throughout the pergola-covered avenues, so that very little electricity has to be used. The bricks are made from recycled materials, which finished in terra cotta-colored paint evokes the ambience of an ancient village. Malik Architecture has been celebrated on Inhabitat before. We think it’s easy to see why.

+ Malik Architecture