Bamboo Playhouse in Perdana Botanical Park, Malaysia, bamboo playhouse, bamboo construction, bamboo building, bamboo park pavilion, Perdana Botanical Park, Malaysia park, renewable construction, renewable materials, reader submission

Positioned along the edge of the lake, the playhouse is an open structure with raised square platforms set at multiple levels. Inspiration for the playhouse stems from traditional vernacular structures called the ‘wakaf’ which are originally found in villages or ‘kampungs’. These structures are essentially freestanding shelters that can be used freely by anyone in the community as a place to rest. Here, the playhouse can be described as a series of ‘wakafs’ grouped together to form an animated and playful bamboo structure that blends harmoniously with the beautiful greenery of the botanical garden. It offers a series of indeterminate spaces, offering various opportunities of use and occupation.

Bamboo Playhouse in Perdana Botanical Park, Malaysia, bamboo playhouse, bamboo construction, bamboo building, bamboo park pavilion, Perdana Botanical Park, Malaysia park, renewable construction, renewable materials, reader submission

The pavilion consists of thirty-one identical square decks set at various, seemingly random heights, creating a playful three-dimensional floorscape. Above the floor level are repetitive modular structures made entirely out of bamboo. From the center of each deck, a tree-like column rises up to support the roof. ‘Tree-houses’, in the form of bamboo baskets, are hung off the columns and they add another ‘playful’ element to the pavilion.

+ Eleena Jamil

The article above was submitted to us by an Inhabitat reader. Want to see your story on Inhabitat? Send us a tip by following this link. Remember to follow our instructions carefully to boost your chances of being chosen for publishing!