House 24 makes the most of a challenging plot by opening up to its idyllic surroundings in Singapore. Park + Associates Pte Ltd designed the multi-generational home to embrace the tropical climate using rhythmic timber screens. A courtyard provides privacy, and a peaceful pool helps to passively cool the home.

House 24, Park + Associates Pte Ltd, courtyard, Singapore, timber screens, natural light, timber craftsmanship, screens, green architecture, swimming pool, tropical climate, glass facade

House 24, Park + Associates Pte Ltd, courtyard, Singapore, timber screens, natural light, timber craftsmanship, screens, green architecture, swimming pool, tropical climate, glass facade

House 24, Park + Associates Pte Ltd, courtyard, Singapore, timber screens, natural light, timber craftsmanship, screens, green architecture, swimming pool, tropical climate, glass facade

The house sits on a triangular plot in Singapore, near a lushly landscaped state-owned park. The architects saw the shape of the site as the main design driver and envisioned a courtyard residence that offers privacy while providing expansive views of the surroundings.

House 24, Park + Associates Pte Ltd, courtyard, Singapore, timber screens, natural light, timber craftsmanship, screens, green architecture, swimming pool, tropical climate, glass facade

House 24, Park + Associates Pte Ltd, courtyard, Singapore, timber screens, natural light, timber craftsmanship, screens, green architecture, swimming pool, tropical climate, glass facade

House 24, Park + Associates Pte Ltd, courtyard, Singapore, timber screens, natural light, timber craftsmanship, screens, green architecture, swimming pool, tropical climate, glass facade

Related: This Secret Garden House in Singapore is full of elegant surprises

The project features timber craftsmanship in the form of wooden screens that create patterns of light and shadow that reflect the project’s tropical locality. A row of full height sliding doors along the first-floor corridor opens up to the swimming pool, which helps to passively cool down the air flowing into the home. A series of timber screens line the west-facing walkway on the second floor to protect it from the direct and harsh tropical sunlight.

House 24, Park + Associates Pte Ltd, courtyard, Singapore, timber screens, natural light, timber craftsmanship, screens, green architecture, swimming pool, tropical climate, glass facade

House 24, Park + Associates Pte Ltd, courtyard, Singapore, timber screens, natural light, timber craftsmanship, screens, green architecture, swimming pool, tropical climate, glass facade

House 24, Park + Associates Pte Ltd, courtyard, Singapore, timber screens, natural light, timber craftsmanship, screens, green architecture, swimming pool, tropical climate, glass facade

Related: A tropical paradise grows inside this lush Singapore home

The team redefined the conventional entry sequence and transformed it by forming a more layered and sequential experience through the use of courtyard screens fronting the street. This space marks the transition between the public and private space and offers a serene atmosphere. The project has won the A’ Design Award in the Architecture, building and structure design category.

+ Park + Associates Pte Ltd

Via A’ Design Award and Competition