Danielle Rago

The Brooks Ave House: A Californian Study in Green

by , 08/19/09

brooks-avenue-house-by-bricault-design_ed1

Vancouver-based architecture firm Bricault Design’s vegetation-clad house in Venice, California is a sexy study in green. The mod abode incorporates sustainable design in a new residential addition that features a lush living wall on three sides of the house and a breezy roof garden perfect for relaxing in the sun. Read on to see the other eco-conscious touches that make other homes green with envy.


brooks-avenue-house-by-bricault-design_ed3

Named after the street it’s located on, Brooks Avenue, this eco-friendly dwelling was conceived as an addition to a private residence in Los Angeles. The architects, led by principal Marc Bricault, maintained and remodeled the existing 2,000-square-foot home, while also creating a new 1,700-square-foot space complete with a green wall, roof garden, and open courtyard.

The new building is covered with a living system on three sides (roof included), composed of a highly productive vegetable garden and indigenous low-maintenance grasses and shrubs that are fed with a combination of captured rainwater and recycled domestic water, as well as cedar batten siding that helps shade the interior spaces. Large glass doors on the ground level open onto the courtyard inside the building, providing a connection between the indoor and outdoor spaces.

brooks-avenue-house-by-bricault-design_ed2

Providing a seamless connection between these two areas was essential in Bricault’s design process. By bridging the inside and outside areas, the need for air conditioning was eliminated along with the addition of a spiraling staircase linking the ground floor with the roof, drawing natural light and ventilation throughout the interior of the house, maintaining a comfortable environment within.

The house also boasts other green elements, such as a solar paneled roof, high-efficiency combination boiler that supplies both radiant in-floor heating and domestic hot water, a hot water recirculation loop, reducing consumption, in addition to green finishes and fixtures including: cork-rubber flooring, low-VOC paint, formaldehyde-free cabinetry, LED lighting, and low-flush toilets.

+ Bricault Design

Via Dezeen

Related Posts

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


3 Comments

  1. solvang December 21, 2010 at 2:18 pm

    Hi, I’m a student from Politecnico di Milano. I’m writing a thesis about green roof and wall. I saw this project and I would like to write something about this project, because it presents both of solutions. I need detailed drawings of the roof and the wall and if you colud also tell me wich products you used to do them and how you posed them, it will be wonderful.

    I hope you’ll answer soon.

    Isabella

  2. Cyndi Lulewicz September 20, 2010 at 7:41 am

    hey Friend , i w/ Your web blog.

  3. dma August 20, 2009 at 5:50 pm

    Looks like a prison of war camp!!!

  • Read Inhabitat

  • Search Categories

  • Recent Posts

  • Recent Comments

  • Browse by Keyword

get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >