Fangshan Tangshan National Geopark, geopark, Nanjing, China, Great Relic Museum, Palaeozoic geology, HASSELL, landscape design, HULU caves, homo erectus, fossils

The designers of the geopark’s public plaza needed to take into account the site’s commercial interests while preserving its historical, natural, and cultural significance. “Our response celebrates the plaza’s gateway status, the museum’s architectural form, and the geopark’s many extraordinary features,” said Andrew Wilkinson, HASSELL Principal in China. “[It offers] visitors an exploratory journey through the site that reveals its history and formation along the way.”

The rise and curve of the outdoor plaza follows the lines of the site’s topography, creating a harmony between the outdoor and indoor space. A tower in the arrival plaza creates a natural meeting point for visitors, who can then continue their journey into the park via a series of feature gardens. Climbing pathways enhanced with carvings depicting the evolution of prehistoric life draw visitors through the gardens.

Related: Jean Nouvel Unveils Plans for Nature-Filled National Art Museum of China

Each garden is inspired by the environmental characteristics from a single period of the Palaeozoic era, starting with the rocky soil crust of the Cambrian period and moving through to the Silurian wetlands and Carboniferous swamp forest. Each section of the gardens offers its own distinct micro-ecosystem, providing environments that foster a variety of local birds, insects, and other wildlife. A cleansing waterway runs through the park, treating site run-off and supporting the sustainability of the park.

The museum plaza is now complete and the wider parkland is to be completed in 2016.

+ HASSELL Studio

Via World Architecture News

Images via Odile Decq