Vaughan Civic Centre Resource Library, ZAS Architects, library, Canada, reflective facade, interior courtyard, flexible layout, green architecture, green library, glass facade

The new building reconciles the different scale of Vaughan’s City Hall’s Clock tower and historic Sarah Noble/Beaverbrook House. Its reflective facade changes appearance with the light throughout the day. This ever-changing appearance references the constantly-evolving learning environment inside the building and wraps around the volume to form a central interior courtyard.

Vaughan Civic Centre Resource Library, ZAS Architects, library, Canada, reflective facade, interior courtyard, flexible layout, green architecture, green library, glass facade

Related: Sleek, green Lawrence Public Library is a welcoming haven for book lovers

To create a modern space that reflects the way new digital tools are used in learning, the architects created a flexible layout that encourages social interaction. Colorful furniture and natural lighting further animate the spaces and direct visitors to different multi-functional and collaboration spaces, meeting rooms, and lounges. An outdoor garden courtyard features a red maple tree that represents knowledge. Visitors can use computers, 3D printers, a sound recording and video studio with a green screen.

+ ZAS Architects

Via World Architecture News