Lori Zimmer

The Jane: Historic Military Chapel Transformed into Edgy Restaurant in Antwerp

by , 04/07/14
filed under: Architecture, gallery



green design, eco design, sustainable design, Piet Boon Studio, The Jane Antwerp, Sergio Herman, Nick Bril, adaptive reuse, repurposed chapel, .PSLAB

In order to mesh a feeling of modernity with the historical interior, Piet Boon Studio decided to focus on preserving the ceiling as a focal point to represent the building’s past. Rather than stripping the weathered surface, the naturally aged ceiling was left as is with a beautifully textured pattern. The original ceiling can be admired from the Upper Room Bar, which has taken over the chapel’s balcony, creating a private space for enjoying a cocktail. The bar also overlooks the enormous chandelier designed by PSLAB.

Related: Chapel Transformed Into Stunning Modern Residence in Utrecht

The chapel’s religious stained glass was removed and replaced with colorful modern windows designed by Studio Job, who used the chapel’s original function as inspiration. The 500 panels throughout the restaurant feature religious elements, like Jesus, crucifixes, skulls and devils, but also symbols of its new life as a restaurant, with ice cream cones, spatulas, apple cores and cakes. The windows filter in ample daylight, and also double as art work within the interior.

The chapel’s new function as The Jane makes dining a divine experience, fusing an edgy interior with the beauty of a historic building.

+ Piet Boon Studio

+ The Jane Antwerp

Via Fubiz

Related Posts

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


  • Read Inhabitat

  • Search Categories

  • Recent Posts

  • Recent Comments

  • Browse by Keyword

get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >