Cannata & Fernandes architects, The Landscape Laboratory, natural light, local stone, portugal, Guimarães, restoration, Architecture, Green renovation

Located southwest of the historic city center of Guimarães, Portugal, the Landscape Laboratory stands in a rural area near the National Ecological Reserve (REN). The architects preserved the original factory typology, which consists of a series of modules surrounded by green spaces, water channels and trails. The stone façade was recovered, cleaned and fixed with bricks, while new concrete volumes were added to adapt the building for modern use.

Cannata & Fernandes architects, The Landscape Laboratory, natural light, local stone, portugal, Guimarães, restoration, Architecture, Green renovation

Its interiors are contemporary, bright, open and filled with natural light. Some areas (like a small kitchen) mimic the building’s exterior factory typology. Set next to the Ribeira de Selho canal, the Landscape Laboratory is a beautiful renovation that blends history and modernity under one roof.

+ Cannata & Fernandes architects

Via Archilovers

Photos by Cannata & Fernandes architects