Matteo Cainer Architects, Afghanistan, Matteo Cainer Architects, Timeless Cube, daylighting, sustainable design, Kabul, architecture, cube, green design, eco-design, rainwater harvesting

Complete with a host of symbolic references befitting an Islamic state, this conceptual design is for a 55 square meter center with sculptural staircases overlooking a large foyer. The stairways lead to a succession of exhibits depicting both traditional and non-traditional Afghan collections while a large opening in the center permits daylighting and operable shutters mitigate excess solar gain.

Outside water features help to create a cool microclimate for brutal summer months, while the landscaping features only indigenous plant species that are well-adapted to the climate. A rainwater harvesting system collects water for irrigation and plumbing and there is the possibility to include a solar-power system to mitigate carbon emissions. Heating and cooling is provided by crypt cooling. This project, in addition to being an ambitious design for Afghanistan, is a symbol of hope for a saner future.

+ Matteo Cainer Architects