green homes in Vietnam, "green box," sustainable design, eco-design, green design, a21 studio, vietnam, daylighting, natural ventilation, minimalist architecture

With a tiny footprint of just 40 square meters, The Nest is framed with 90 x 90 steel columns and 30 x 30 steel beams and clad with corrugated metal sheets an attractive white mesh grid that encourages plant growth. The absence of walls on two sides of the lower level provides an abundance of natural light and ventilation and reinforces the sense that the natural environment is both larger and more important than the built environment.

The bottom level’s flooring is comprised of beautiful multi-colored ceramic tiles that wrap around an elongated kitchen table and many of the furnishings inside are reclaimed. This helped to keep costs low in keeping with the design brief while also promoting sustainable use of materials. Two bedrooms upstairs are reached by a single metal staircase.

+ a21 Studio

Via Dezeen