Yuka Yoneda

The Octospider: A Glass Clad Cafeteria That Straddles a Pond Like a Daddy Long Legs

by , 04/22/11
filed under: Architecture


octospider, exposure architects, green design, eco design, green architecture, octo spider, thai cafeteria, sustainable architecture, passive design, architecture

We have to say that the Octospider is as far away from a typical cafeteria as it gets. The structure is raised 8 meters from the ground and is situated away from the factory so that employees can both physically and mentally “leave” their work during lunch. They do this by strolling up a ramp that springs from the main pedestrian path and leads to the cafeteria. Since the cafeteria is lined with glass, it’s naturally daylit and affords diners a soothing view of the landscape. Since a glass box can get pretty hot, adjustable louvres shade the interior and control the heat. The exterior walkways and cooling water were also designed with energy efficiency in mind.

“Eating has always been a social event, a need transformed into a ritual for all social classes,” writes Exposure of their inspiration behind the design. “Today’s life has endangered this act, has brought it back to a mere functional activity. In designing a factory cafeteria, it has been therefore of paramount importance to give some nobility to the moment of eating, while keeping always in mind the notions of efficiency, timing and economy.”

+ Exposure Architects

Related Posts

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


  • Read Inhabitat

  • Search Categories

  • Recent Posts

  • Recent Comments

  • Browse by Keyword

get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >
Federated Media Publishing - Home