Eco Architecture, green architecture, green design, palmwood house, passive cooling, passive heating, rainwater catchment, sustainable design, undercurrent architects

The building site is located on a triangular plot at the oblique intersection of two streets and was severely limited by height restrictions, acute boundaries, failed development plans and conservation controls. Instead of giving up on the awkward piece of property, Undercurrent looked for opportunities in the constraints and took advantage of every last square inch of floor space. Despite its size, the ground level floor plan was able to be split into three areas: an open living/kitchen/dining room, a bedroom and a walled courtyard. On the second level, another bedroom and a roof terrace overlook the courtyard.

Natural lighting brought in through strategically placed skylights opens the small spaces up and large windows bring the greenery of the outdoor areas inside. The architects also took care to design a distinctive home that would stand out amongst its neighbors despite its size. The building’s ecological footprint also reflects its diminutive stature with its sustainable elements which include brownfield regeneration, low energy, reused materials and advanced building systems.

+ Undercurrent Architects

Photographs by David Butler