green design, eco design, sustainable design, Indianapolis Museum of Art, Ruth Lily Visitors Pavilion, Art & Nature Park, Marlon Blackwell, geothermal heating, LEED certified, visitor center

Ipe hardwood planks form a large walkway, a deck, a wall, and a slatted-light filtering sunshade that covers the deck, all of which are supported by a steel frame. The interior meeting rooms feature floor-to-ceiling windows that allow light and nature to flush the inside. The center of the pavilion hosts a more private room, with wooden walls and windows lining the top.

The Visitors Pavilion is outfitted with water-saving fixtures, as the plumbing is fed by well water. Heating and cooling within the facility is controlled using a sustainable geothermal system. Being completely in tune with the natural environment, the entire pavilion is also situated in a way that allows floodwaters to flow around and under the structure without causing architectural damage.

The unobtrusive pavilion will be used for small meetings and educational classes of up to 50 people. The open-air design, green features and glass façade will inspire its visitors to reconnect with the nature around them. The pavilion will also be energy-efficient and LEED certified.

+ Marlon Blackwell Architects

Via Arch Daily