Gallery: The ZAP’ ADOS Skatepark is a Former Peanut Factory Wrapped in ...

 
The ceilings have been replaced with melamine baffles

Bang Architects writes that ZAP’ ADOS was built along a canal in St. Pierre and extends an urban renewal program initially sparked by La Cité de la Dentelle. Making the project visible was of utmost importance in order to spruce up the place a bit, hence the bright orange mesh and gables. But the mesh plays another role. By knocking out two concrete walls and replacing them with glazing that is then screened in by the orange skin, Bang lets in natural light that completely livens up the interior and also prevents graffiti artists from getting too excited with the exterior.

The ceiling is made of melanin baffles, and the skate joinery has been constructed with Finnish Birch plywood. A long passageway and the mesh envelope ensure that spectators can be a part of what’s happening inside without getting in the way. This is such a fantastic example of adaptive reuse and urban renewal – especially since it comes with such a positive and colorful ethos that is bound to give city youth just the boost they need.

+ Bang Architects

all images courtesy of Julien Lanoo

Via Dezeen

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


1 Comment

  1. merlynnyght February 15, 2012 at 2:34 pm

    I was not aware that peanuts were made in a factory.

get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >