Aslak Haanshuus Arkitekter, Norway, log cabin, green renovation, wooden architecture, pitched roof, traditional contruction techniques, modern retreat, wooden deck, green building

The owner wanted to preserve parts of the three existing cabins and incorporate them into a much bigger space made up of two old volumes and a new addition. In order to create a consistent space, the architects built the new part using traditional construction techniques and timber of the same dimensions as the old structures. An elongated pitched roof made from a combination of corrugated steel, and translucent corrugated roofing panels, connects the three volumes and creates covered outdoor areas.

Related: Handcrafted OakBridge Timber Frame Addition Revitalizes 150-Year-Old Cabin

The structure looks like its floating-the volumes were lifted off the ground and placed onto a cantilevered deck. This way the architects made sure the new building doesn’t disturb the pristine nature of the site. A court-like outdoor surface, covered by the roof, acts as a transitional space between the volumes, two of which are used as guest room and storage room. The main functions, including the living room with a fireplace, are housed in the new two-winged volume which opens up toward the water and offers stunning views of the lake.

+ Aslak Haanshuus Arkitekter

Via Archdaily

Images via Tom Gustavsen