LEGTA school campus, Room with a View boarding house, Rue Royale Architectes, green campus, France, agriculture, green renovation, green architecture, wooden facade, wood architecture, student housing

“Rooms with a view” project added a 96-bed boarding house with communal areas to the existing teaching facilities, and is composed of several volumes. The campus is located on an agricultural estate in Saint-Genis Laval. The manor house was extended in the 1970s to include a second set of buildings accommodating the teaching facilities and dining room. Twenty years later, the agro-food research laboratories, resembling industrial premises, were built on the outer boundaries of the plot.

LEGTA school campus, Room with a View boarding house, Rue Royale Architectes, green campus, France, agriculture, green renovation, green architecture, wooden facade, wood architecture, student housing

Related: 6 Exceptional Eco Schools

The architects approached the challenge of working with a dense program by dividing the project into three structures. Two new buildings, facing east to west, act as the backdrop. Converging slightly, they form an angle with the manor house around a leveled off contemplation garden. The boarding house on the second floor accommodates the bedrooms and support services and extends to the west with the staff housing and technical rooms. The common room on the ground floor benefits from the advantages of all four aspects and frames the square formed by the high school. The main entrance, reception area and common room are all located in this part of the program.

LEGTA school campus, Room with a View boarding house, Rue Royale Architectes, green campus, France, agriculture, green renovation, green architecture, wooden facade, wood architecture, student housing

Related: H Arquitectes’ Modular Dorm Lets Barcelona Architecture Students Design Their Own Rooms!

A hangar with golden stone pillars was renovated to form a covered courtyard which acts as a central square dominating the composition. Bay windows, walkways and staircases are bathed in natural light and offer views of the surroundings. The three-bed units feature separate wardrobes for, individual desks, a bathroom with a shower and two wash basins.

+ Rue Royale Architectes

Photos by Studio Erick Saillet